Start › Programområden › Jordbruksmark › Utlakning från jordbruksmark
Programmet ger kunskap om hur jordbrukets läckage av växtnäring varierar med odlingsåtgärder, klimat och jordart, samt hur det förändras över tid. Typområdena fungerar som exempelområden och ger tillsammans en bred bild av variationen inom landet och utgör en viktig kunskapskälla med avseende på svenskt jordbruks påverkan på vattenkvaliteten.
I mätprogrammet ingår 18 typområden, varav 8 nationella och 10 regionala. Vi mäter framförallt kväve- och fosforförluster från åkermark till ytvatten i avrinningsområden som är 200-3500 hektar stora. I typområden som ingår i den nationella övervakningen provtas även grundvatten.
Vattenföringen mäts kontinuerligt i områdenas bäckar och vattnet provtas varannan vecka. I de regionala typområdena sker provtagningen manuellt, medan automatisk flödesproportionell provtagning tillämpas i de nationella typområdena. Vattenproven analyseras för innehåll av kväve, fosfor, suspenderat material med mera. I de åtta nationella typområdena undersöks även vattenkvalitet i grundvatten. Här utförs även årliga intervjuer med lantbrukarna i områdena om grödor och odlingsåtgärder på varje fält inom avrinningsområdet. Intervjuer görs även i regionala områden, men inte lika ofta. Statistik om grödor, gödsling med mera hämtas även från jordbruksstatistik, för samtliga typområden.
Utförare av undersökningarna är Sveriges lantbruksuniversitet (SLU).
Beskrivning av mätprogrammet och resultat på SLU:s webbplats.
Resultaten används som underlag till uppföljning av miljömålet ”Ingen övergödning” och rapportering av HELCOM- och OSPAR- konventionerna.
Mer om de olika miljömålen och hur Sverige uppfyller dem kan du läsa på Sveriges miljömåls webbplats.
Helena Linefur, Helena.Linefur@slu.se, Sveriges lantbruksuniversitet (SLU)
Anna Lena Carlsson, Annalena.Carlsson@naturvardsverket.se, Naturvårdsverket
På regionalmiljoovervakning.se använder vi kakor för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt. Du kan läsa mer om våra kakor på sidan ”Om kakor”