Miljögifter i kustfisk
Delprogrammet följer hur halterna av ett antal farliga ämnen varierar med tiden längs Sveriges kust i både Östersjön och Västerhavet.
Start › Programområden › Kust och hav
Svenska kusten består av flera sinsemellan olika havsområden. Från det salta djupa Skagerack till den grunda Bottenviken som präglas starkt av sötvattenstillförseln. Delprogrammen syftar bland annat till att följa upp miljökvalitetsnormer och biologisk mångfald i kustvatten.
Delprogrammet följer hur halterna av ett antal farliga ämnen varierar med tiden längs Sveriges kust i både Östersjön och Västerhavet.
Miljöövervakningen av sedimentlevande makrofauna beskriver miljötillståndet i Sveriges kust- och utsjöområden från Bottenviken till Skagerrak.
Vegetationsklädda bottnar i kust och hav (djuputbredning av ålgräs) beskriver miljötillståndet i grunda kustvattenförekomster i Västerhavet från Öresund till Skagerrak.
Tumlaren är en liten, knubbig tandval. Den är uppdelad på tre olika populationer. Östersjötumlaren är akut hotad, till följd av miljögifter och bifångster i fisket.
Programmet syftar till att undersöka miljösituationen i Svealands kustområde främst med avseende på övergödning.
Syftet med övervakningen är att följa miljötillståndet och förändringar med avseende på vegetation och fiskrekrytering vid Östersjökusten.
Miljöövervakningen av hydrografi, pelagial biologi och kemi beskriver miljötillståndet i den fria vattenmassan i Bottniska viken.
I delprogrammet följer vi den kustlekande harrens utveckling. Det är en världsunik form av arten harr (Thymallus thymallus).
Syftet med övervakningen är att följa miljötillståndet och förändringar i Bottniska vikens grunda havsvikar genom att undersöka undervattensvegetationen.
Tillståndet för kustfisk speglar kustekosystemet och påverkan från småskaligt kustfiske och fritidsfiske.
På regionalmiljoovervakning.se använder vi kakor för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt. Du kan läsa mer om våra kakor på sidan ”Om kakor”